Medewerkers van onlinewinkel Prepshop.nl pakken bestellingen in
NOS Nieuws

Nederlanders niet goed voorbereid op ramp: 'We zijn een kwetsbaar land'

Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op een potentiële ramp. Dat zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een interview met het AD. Aanstaande donderdag begint een nieuwe campagne.

"De schokbestendigheid van onze samenleving kan wel omhoog. De voorbereiding op een ramp zijn we al een hele tijd kwijt", zegt Aalbersberg tegen de krant. "Mijn generatie kent het noodpakket van minister Ter Horst nog. Dat besef en die voorbereiding moet weer terugkomen."

Aalbersberg en zijn collega's Erik Akerboom (AIVD) en generaal-majoor Jan Swillens (MIVD) waarschuwen in het AD-artikel, een gezamenlijk interview, ook voor naïviteit in het bedrijfsleven.

Gisteren kwamen de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD en de NCTV al met een rapport over de dreiging van onder meer China en Rusland. De drie diensten noemden Nederland "een aantrekkelijk doelwit voor spionageactiviteiten".

Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van "ondergrondse fysieke energieleidingen", de "hoog ontwikkelde digitale infrastructuur" en de "hoogwaardige kennis van bedrijven en instellingen" in Nederland.

Russische spionnen

Volgens Swillens moeten Nederlanders een vertaling naar hun eigen situatie kunnen maken. "Wat betekent deze dreiging nu voor mij? Ik werk nu bij een Chinees bedrijf, kan ik daar blijven werken? Of: ik doe zaken met landen waar ik misschien geen heel goed gevoel bij heb, kan dat wel?"

De gedachte dat een open economisch systeem en economische afhankelijkheid oorlog en strijd voorkomen is "heftig veranderd", zegt Aalbersberg. "Rusland wil de stabiliteit ondermijnen, China wil het machtigste land ter wereld worden." Swillens: "Als je nu kijkt naar cyber-China: ze zijn buitengewoon capabel, ze willen hier kennis jatten en doen dat ook. Dus staan alle seinen op rood."

In een reactie op het rapport van de veiligheidsdiensten heeft het kabinet gezegd dat de aanpak van dreigingen van andere landen in een hogere versnelling moet, "in het licht van het onguurdere en instabielere geopolitieke klimaat."

Bekend is dat Russische militaire inlichtingendiensten bijvoorbeeld dekmantelbedrijven opzetten om de sancties en handelsbeperkingen te omzeilen. Eerder dit jaar werden nog zeventien Russische spionnen het land uit gezet.

In deze video vertelt Nieuwsuur over de identiteit van de zeventien spionnen die het land werden uitgezet:

Zo achterhaalden we de identiteit van 17 Russische spionnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl